Gazpacho ricetta classica

Gazpacho... een klassiek fris en licht gerecht, uitstekend bij warm weer. Smakelijk!

Ingrediënten (voor 4 porties):

  • 700 gr tomaten
  • 250 gr paprika
  • 70 gr bos- of lenteui
  • 1 komkommer
  • Witte azijn
  • Brood
  • Knoflook
  • Extravergine olijfolie
  • Zout

Bereidingswijze

Stap 1
Schil de komkommer, snijd hem doormidden en verwijder de zaadlijsten. Om de bitterheid te verwijderen, kan je de komkommer zouten en 30 minuten laten trekken.

Stap 2
Snijd 40 g (zelfgebakken) brood in 2-3 sneetjes, verwijder de korstjes, vang het op in een kom en laat het weken met de wijnazijn.

Stap 3
Maak de lente-ui schoon en snijd hem in rondjes. Schil de paprika's en hak ze fijn.

Stap 4
Snijd de tomaten in kruisjes, blancheer ze 90 seconden, laat ze uitlekken, pel ze, snijd ze in partjes en verwijder de zaadjes.

Stap 5
Doe de groenten in de blender, voeg het brood toe, knijp het uit, zout en mix gedurende 2 minuten tot een glad mengsel.

Breng desgevallend nog wat op smaak (beetje peper en zout, wat italiaanse kruiden), en goed afkoelen.

Serveren met een flinke scheut frisgroene olijfolie met een bittere toets voor een verrassend smaakpalet.