Sicilia

Van oudsher, en nu nog steeds, een belangrijke olijfolieregio.

De hoge kwaliteitsdrang, zowel door de kleinere als vanwege de grotere producenten, levert een hoogkwalitatief product op, en werd door de EU erkend met 6 DOP's en 1 IGP.

De IGP Sicilia beslaat het ganse Siciliaanse eiland, terwijl de 6 DOP's regionaal gefocust zijn:

  • Monti Iblei
  • Valli Trapanesi
  • Val di Mazara
  • Monte Etna
  • Valle del Belice
  • Valdemone

Sicilië tekent als derde belangrijkste regio voor zo'n 12 procent van de productie, met een landbouwareaal van 14 procent van het totale Italiaanse olijfboomareaal.

Een groot aantal autochtone cultivars maken de dienst uit, waaronder als belangrijkste genoemd kunnen worden Nocellara etnea, Tonda iblea, Moresca, Nocellara del Belice, Cerasuola, Biancolilla. Hiernaat zijn er nog ontelbare kleinere cultivars die de verscheidenheid van de Siciliaanse olijfolie in de verf zetten.

Producenten met de hoogste kwaliteit: