
- Producent: Azienda Agricola Marco Rizzo
- Regio: Campania

"Crediamo in un progetto di qualità accessibile a tutti, nel mangiare bene, sano e consapevole"
Azienda Agricola Marco Rizzo is een jong bedrijf uit Cilento dat biologische extra vergine olijfolie produceert. Sinds 2017 beschikt Marco over een eigen olijfoliepers (frantoio). Zo heeft hij de kwaliteit van zijn olijfolie beter in de hand en kan hij haar ook beter een eigen touch geven.
De boerderij van Marco ligt in de gemeente Felitto, een charmant dorpje in de Cilento regio, beroemd om zijn traditionele fusilli. Het kloppende hart is het mooie landhuis dat gebouwd werd door Marco's grootouders die als eersten olijfbomen plantten. De olijfgaarden (45 hectare) liggen op de heuvels net buiten Felitto, vlakbij de Gole del Calore, het ongerepte achterland van het Cilento Nationaal Park.

Marco is echt een gepassioneerd jongeman, gedreven door de grote liefde voor zijn land. Na zijn kunststudies in Rome keerde hij dan ook terug naar Cilento om zich volledig toe te leggen op de teelt van olijfbomen en de productie van extra vergine olijfolie. Hij nam het zeker niet licht op en liet zich onder andere adviseren door oleoloog Gaetano Avallone. Zijn leergierigheid, focus en passie maakten hem tot een deskundig proever - een basisvaardigheid om goede olie te produceren, ook al is ze nog niet wijdverbreid onder producenten. Sinds vorig jaar runt hij ook zijn eigen oliemolen, klein maar geavanceerd.
Maar er is meer. Marco herstelde de voorbije jaren enkele olijfgaarden die al vele jaren verlaten waren en letterlijk door onkruid waren overwoekerd. Dat was een immens maar lonend werk. Hij gaf daardoor immers een tweede leven aan drie inheemse cultivars: Rotondella, Carpellese en de eeuwenoude Nostrale di Felitto, een variëteit die alleen in dit gebied groeit. Een wandeling door de olijfgaard waar ze groeien, met uitzicht op het dorp Felitto, is een prachtige ervaring.
Als fervente aanhanger van de biologische teelt zoekt Marco constant naar manieren om zijn oogst en olijfolie nog beter te maken. Momenteel experimenteert hij bijvoorbeeld met het toevoegen van zeewier aan het irrigatiewater, met positief resultaat.
Azienda Agricola Marco Rizzo produceert buitengewone olijfolieën, die zelfs in hun naam en hun etiket - waarop een vingerafdruk in de vorm van een olijf is afgebeeld - tot uiting brengen hoeveel belang Marco hecht aan zijn land. Drie olijfolieën zijn monocultivars die het karakter van de autochtone variëteiten volledig tot uitdrukking brengen: Impronta, 100% Rotondella; Talismano, 100% Carpellese en Incipit, 100% Nostrale olijven. De zachtste en meest delicate blend van het bedrijf is Racconto.

Producten van Azienda Agricola Marco Rizzo
Om je vingers bij af te likken