Gratis verzending vanaf 79 EUR (BE)  Schrijf je in op nieuwsbrief en ontvang 5% korting!  Vragen? Ik geef je graag advies !

Hoe de juiste olijfolie voor jou en je gebruik kiezen?

Hoe de juiste olijfolie voor jou en je gebruik kiezen?

over geuren en smaken...

Allereerst, goede olijfolie is een top en puur natuur product dat altijd en overal gebruikt kan worden. Wel is het zo dat bij het verhitten ervan (bij koken, bakken of braden), vele positieve elementen (waaronder de geur) verdwijnen. Daarom is het gebruiken van een niet-goedkope kwaliteitsolijfolie minder geschikt hiervoor.

Als je grootverbruiker bent, kan je eventueel kijken in de grotere volumes. Bij de verpakkingen van 1 of 3 liter zijn zeker interessante aanbiedingen. Maar het blijven wel degelijk kwaliteitsvolle extra vergine olijfolieën.

Een oplossing kan zijn je te richten op de olijfolie die wij bestempelen als geschikt om te bakken en braden. Deze heeft nog steeds een behoorlijke kwaliteit, maar is niet (meer) 'premium' (volgens mij). Maar nog steeds 100% puur natuur, en perfect om te koken met verhitting!

Producten die chemische behandelingen of verhitting ondergaan hebben bij de productie, hebben hun positieve elementen verloren. Dit zijn producten die je vindt onder de term 'Olio raffinato (rafinated oil)' of 'Olio sansa (pomace oil)' of 'Olio di Oliva'. Deze bied ik niet aan omdat dit geen natuurlijke product meer is, maar puur vetstoffen.

 

Even terug naar de extra vergine olijfolie...

Olijfolie is een sterke en mooie smaakmaker, die je direct in Italiaanse of Mediterraanse sferen kan brengen. Bij de foodpairing dien je wel een aantal regels in acht te nemen. Deze leg ik je graag uit.

Extra vergine olijfolie wordt qua profiel ingedeeld drie types, met name Delicato, Medio en Robusto. Bij elk product (extra vergine olijfolie althans) in mijn webshop wordt dit vermeld, en je kan ook hierop filteren om sneller je keuze te vinden. Maar welke zijn nu de kenmerken qua geur en smaak, en vooral qua foodpairing, van deze profielen?

De drie basiselementen (van geur en smaak) die hier aan de basis liggen, zijn Fruttato (fruitigheid), Amaro (bitterheid) en Piccante (scherpte).

Deze drie elementen worden elk een score van 0 tot 10 aan olijfolie toebedeeld, waarna de olijfolie in één van de genoemde profielen geklasseerd wordt.
Elke olijfolie, één enkele uitzondering te na gesproken, namelijk de ‘1’ Assolo, vertoont een milde tot hevige bitterheid bij het proeven. Dit is zeker geen beletsel omdat je olijfolie enkel bij testen ervan, puur proeft. Anders is dit steeds in combinatie met eten, en valt dit minder sterk uit, en is dit echt een smaakmaker!

Qua gebruik in en met gerechten is het zo dat de oilfoodpairing in zijn algemeenheid voorschrijft dat de intensiteit van de gebruikte olijfolie best de intensiteit van je gerecht volgt. Uiteraard is je persoonlijke smaakvoorkeur ook (en vooral) bepalend. En binnen de profielen is nog best veel onderscheid te proeven tussen de verschillende olijfolieën, teweeggebracht door hun ‘terroir’, de cultivar, de oogstperiode, …

Idealiter volg je een tasting experience om zo je persoonlijke voorkeur te detecteren. Of je abonneert je op een van onze tasting abonnementen


Delicato

Een delicate (milde) olijfolie kenmerkt zich door een zachte smaak, zowel wat betreft de fruitigheid als de bitterheid en peperigheid. Iets meer kans op rijp fruit in deze categorie, maar ook groene toetsen kan je in bepaalde delicate olijfolieën wel terugvinden. Maar alles blijft delicaatverfijnd zacht van geur en smaak.

De keerzijde van een smakelijke delicate olijfolieën is dubbel:

  • Enerzijds dien je voorzichtig te zijn in je combineren met je gerechten, zodat de olie niet wegvalt in smaak tegenover een overheersend gerecht;
  • Anderzijds is de houdbaarheid van een delicate olijfolie minder lang omdat minder polyfenolen en antioxidanten in de olie zitten.


Gebruik ervan?
In een (groene) rauwkost salade, gestoomde groenten, lichte gerechten, bij witte vis. Soms ook met brood.
Perfect om in zelf gemaakte mayonaise of saus te gebruiken.


Medio

Een medium olijfolie is wat het is. Een medium intensiteit van fruitigheid, bitterheid en scherpte. De geuren en smaken zijn aanwezig, maar niet dominant. Wel proef je de bitterheid en scherpte (peperigheid) in de afdronk.

Bij vele mensen dé keuze voor een olijfolie. Mettertijd neigen mensen naar iets robuustere versies, maar deze zijn (voor de meesten) te intens om hiermee het olijfolieproeven te starten.

Gebruik ervan?
Salades, vis, gegrilde groenten, carpaccio, caprese, zachtere pizza’s, kip, vanille-ijs, zachtere kazen en brood


Robusto

Een robuuste of intense olijfolie scoort hoog op de drie elementen fruitigheid, bitterheid en scherpte. Uiteraard is elke olijfolie anders en zitten er nog behoorlijke smaakverschillen in deze categorie. Deze olie is uitgesproken bitter en vaak behoorlijk scherp in de keel.

De bitterheid is overigens goed: zij wordt veroorzaakt door een hoge aanwezigheid van polyfenolen en andere antioxidanten. Goed voor je gezondheid!

Zeker deze categorie van olijfolie is lang houdbaar!

Gebruik ervan?
Gegrild vlees, parmaham, gerookte ham, vette vis, pizza, zwaardere kazen, goed gevulde soepen en brood met zeezoutDe fruitigheid van olijfolie wordt opgedeeld in groen versus rijp fruit. En in de geur en smaak kunnen vele elementen herkend. Deze zijn veelal afhankelijk van de gebruikte cultivar voor de olijfolie. Denk aan frisgemaaid gras, kruiden, bloemen, olijfbladen, bessen, amandelen, ananas, walnoot, banaan, groene of rode tomaat, appel, artisjok, groenten, …

 

Ben je er nog niet helemaal uit, aarzel dan zeker niet om mij te contacteren via soial media, mail, telefoon of de contactpagina. Ik beantwoord en adviseer je graag!

 

+32 475 614 331 - guy@frantoiani.be

 

Pre-loader