Gratis verzending vanaf 79 EUR (BE)  Schrijf je in op nieuwsbrief en ontvang 5% korting!  Vragen? Ik geef je graag advies !

Wat betekenen de filters?

Wat betekenen de filters?

een stapje richting de keuze van de passende olijfolie

Allereerst hebben we de grote opdeling in ons assortiment met keuze tussen:

  • Olio extravergine
  • Olio aromatizzato
  • Culinaria
  • Degustatieboxen
  • Voor bakken en braden

 

Een beetje toelichting bij deze termen zodat je snel en gericht je weg kan vinden in mijn webshop.

Olio extravergine slaat op de extravergine olijfolie volledig van Italiaanse herkomst, dus zowel de olijven, de persing als de botteling. Meer zelfs, mijn olijfboeren zijn lokale producenten, dus met lokale variëiteiten die sterk gekoppeld zijn aan het specifieke terroir.

Onder Olio aromatizzato verstaan we extravergine olijfolie die of samen met andere vruchten of kruiden geperst en verwerkt zijn, of waaraan puur natuurlijke extracten toegevoegd zijn (wanneer samen persen niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij truffel).

Met Culinaria worden typische Italiaanse producten (anders dan olijfolie) bedoeld. Denk hierbij aan olijven, specerijen, balsamico, ...

En Degustatieboxen spreekt voor zich neem ik aan. Hier vind je ook enkele geschenkideeën.

Voor bakken en braden geeft een aantal olijfolies aan die perfect geschikt zijn voor warm gebruik. Bijvoorbeeld omdat de leverancier zijn kwaliteit slechts garandeert tot een bepaalde datum, of omdat ik van oordeel ben dat de smaakkwaliteit afgenomen is. Niettemin is en blijft dit van oorsprong extravergine olijfolie, zonder chemische behandelingen zoals in Olio di Oliva. Dé perfecte 100% natuurlijke olijfolie om te bakken en te braden, zelfs te frituren. En door mij in prijs verlaagd.

Als je hiervan niets selecteert, krijg je gewoon alle producten te zien. Zodra je ook maar ergens één filter hebt aangeduid, verschijnt bovenaan de filterlijst een melding ‘Actieve filters’. Daar kan je steeds zien welke filters je zou aangeduid hebben, en kan je ze ook makkelijk beheren of in één keer wissen.

Een tweede reeks filters heeft betrekking op de producent. Wil je terug bestellen van een gekende producten, of kijken wat ik van hen nog in het assortiment heb? Dan is dit een handige filter.

Met de derde reeks filters kies je eventueel het profiel van de extra vergine olijfolie. Let op, deze filter is enkel van toepassing voor de extra vergine olijfolie! Deze olijfolie wordt traditioneel opgedeeld in 3 profieltypes, gebaseerd op hun score qua fruitigheid (fruttato), bitterheid (amaro) en scherpte (piccante).

Wanneer kies je nu welke extra vergine olijfolie? Dat leg ik je graag hier uit.

Uiteraard is tevens een filter op biologisch keurmerk voorzien. Alle producenten nemen biologische werken met uitsluiting van pesticiden en andere schadelijke producten nauw ter harte. Evenwel is niet iedereen biologische gecertificeerd, veelal om diverse redenen. Een biologisch keurmerk kost enerzijds een flinke duit, anderzijds dienen strikte regels gevolgd te worden gedurende een overgangsperiode van drie jaar vooraleer de erkenning bekomen kan worden. Bepaalde leveranciers hebben ook olijfolieën met en zonder biologisch keurmerk. Geeft dit dan veel verschil naar al dan niet biologisch geteeld? Neen, soms kopen zij aanvullend olijven van bevriende lokale boeren, en zijn deze olijfgaarden niet voorzien van het keurmerk waardoor na persing ervan ook niet het bio keurmerk kan gebruikt worden.

In elk geval, met of zonder biologisch keurmerk, mijn olijfboeren gaan op een verstandige natuur- en productlievende manier om met hun olijfbomen en eruit resulterende producten zoals olijfolie en olijven.

Als laatste is ook een filter op regio voorzien. Gaat je voorkeur naar een bepaalde regio uit, is zeker een nuttige filter!

Ben je er nog niet helemaal uit, aarzel dan zeker niet om mij te contacteren via social media, mail, telefoon of de contactpagina. Ik beantwoord en adviseer je graag!

 

+32 475 614 331 - guy@frantoiani.be

 

Pre-loader