Erkend proever / sommelier

een erkenning van en inzet naar betere olijfoliekwaliteit

De kwaliteit (extra vergine, vergine, lampante) wordt beoordeeld door een labo-analyse én door een menselijke (organoleptische) proefpaneltest. Uit beide beoordelingen wordt finaal de kwaliteit van de olijfolie afgeleid.

Via de opleiding bij ONAOO in Italië, het oudste instituut ter wereld in deze materie, opgericht door de Italiaanse Kamers van Koophandel, volg ik momentel een tweejarige vervolgopleiding om finaal erkend proever van olijfolieën te worden, en opgenomen te worden in het Nationaal Register.

Andere opleidingen en vele uitwisselingen met olijfboeren brengen mij aspecten van de foodpairing bij.

Daarnaast maak ik ook vast deel uit van het proefpanel van het Nederlandse Olijfolie Instituut waarbij op zeer regelmatige basis olijfolieën geproefd en geëvalueerd worden op hun kwaliteit. Naast de pure aanduiding van de kwaliteit (extra vergine, vergine, ordinary, lampante) kent dit panel tevens een keurmerk toe, dat een expressie vormt van de smaakkwaliteit binnen het segment van de extra vergine olijfolieën.

Het is in beider aangelegenheden dat ik me continu verdiep in proeven, uitwisseling met collega’s, en smaken van olijfolieën uit de hele wereld.

Daarnaast ga ik actief op zoek naar foordpairing met olijfolie. In de Mediterraanse keuken wordt olijfolie in vele combinaties gebruikt, en met die ervaring experimenteer ik met meer Westers gerichte keuken om de inzet en gebruik van dit natuurlijke product te verhogen.

Wens je meer info over deze bezigheden, ik informeer je graag via mail, telefoon of de contactpagina.