Regio’s2023-10-30T08:44:34+00:00

REGIO’S

Toscana

Een belangrijke naam in de Italiaanse olijfoliewereld. Niet zozeer omwille van de productiehoeveelheid, wel om de kwalitatieve typische middel-Italiaanse smaken, en het gebruik ervan in hun culinaire cultuur.

Sicilia

Van oudsher, en nu nog steeds, een belangrijke olijfolieregio. De hoge kwaliteitsdrang, zowel door de kleinere als vanwege de grotere producenten, levert een hoogkwalitatief product op, en werd door de EU erkend met 6 DOP's en 1 IGP.

Liguria

Liguria, een bakermat in de productie en handel in olijfolie, dankt zijn sterke naam aan haar handelaars én aan de specifieke Taggiasca cultivar.

Sardegna

Ook in deze regio kent de olijfboom reeds een zeer lage geschiedenis gekleurd door de vele overheersingen van het eiland door verschillende heersers, die ook hun olijfboom meebrachten.

Italië Algemeen

Italië is het land bij uitstek van olijfolie. Niet zozeer de grootste producent, maar wel diegene met de grootste traditie, de meeste cultivars en de hoogste kwaliteit.

Lazio

Een traditierijke regio. In de provinie Viterbo staat de oudste Europese olijfboom (Canneto Sabino). Met een leeftijd van meer dan 2.000 jaar is hij (of zij) nog steeds fruitdragend!

Veneto

Veneto, aan de voet van de Italiaanse Alpen, is een kleine regio op gebied van olijfolie. Maar wel een regio met veel kwaliteit.

Umbria

Ondanks zijn historische aanwezigheid in de olijfoliewereld is Umbria een regio met toonaangevende moderne infrastructuur.

Piemonte

Een zeer kleine olijfolieregio met slechts 139 hectare olijfgaard, voornamelijk geconcentreerd rond Monferrato, Alessandria en de provincies Torino, Cuneo en Asti.

Puglia

Puglia kan je de bakermat van de Italiaanse olijfolieproductie noemen. Met liefst 32 procent van het productiearsenaal stond Puglia in voor 42 procent van de olijfolieproductie.

Trentino – Alto Adige

In Trentino is de olijfolie geconcentreerd aan de noordelijke oever van het Gardameer, een aantal kleine (experimenteer)uitzonderingen niet te na gelaten.

Titel

Go to Top