Producent: Olio Decimi
Regio: Umbria

Frantoiani - Olijfolies uit Trentino

"L’uomo e la macchina, insieme, sono in grado di tradurre il buono dei frutti raccolti"

Graziano, Romina en Margherita uit Umbria vormen een hechte familie met een sterk project: uitmuntende extra vergine olijfolie maken, Olio Decimi. De ingrediënten? Prachtige olijven, verwerkt met liefde, traditie en heel veel ervaring.

Graziano, Romina en Margherita zijn “olivicoltori e frantoiani per passione” (gepassioneerde olijventelers en -molenaars). Vanuit die passie bouwden ze een mooie onderneming. Eentje die zorg draagt voor het grondgebied en zijn biodiversiteit. Met hun eigen molen maken ze vloeibaar goud van hun zelf geteelde olijven.

Hun olijfgaarden liggen op de heuvels rond de oude Umbrische dorpen Bettona en Collemancio di Cannara. Ze reiken tot aan de middeleeuwse abdij van San Felice in Giano dell’Umbria.

De familie werkt vanuit een diepgeworteld respect voor de natuur en wat zij ons geeft. Ze zoekt dus voortdurend naar oplossingen om zo milieuvriendelijk te telen en de biodiversiteit in haar olijfgaarden te bevorderen. Het vak van de oliemolenaar bestaat er volgens hen in om alle aroma’s en smaken van het fruit te onthullen. Dat is een delicaat proces.

Of zoals ze zelf zeggen: “L’uomo e la macchina, insieme, sono in grado di tradurre il buono dei frutti raccolti“(het is aan mens en machine om samen het goede van de geoogste vruchten te vertalen). En dat is precies wat zij doen, in een reeks prachtige olijfoliën, zowel blends als monocultivars.

Wat bekroond is geworden met een constante score van 97 (editie 2022) in Flos Olei als een van de toonaangevende producenten in Umbria.