Producent: olio Roi
Regio: Liguria

Frantoiani - Olijfolies uit Trentino

"L'olio d'oliva è il succo della felicità"

Wie Badalucco zegt, zegt Olio Roi. De familie Boeri is alomtegenwoordig in dit dorpje in Liguria en reeds vijf generaties gepassioneerd bezig met olijven en olijfolie. Giuseppe (Paie Pepin) was de eerste. Na hem kwamen Battista (Batì), Giuseppe (Pippo), Franco (Caficcio) en Paolo (Caf).

Olio Roi legt zich toe op de teelt en de productie van Taggiasca olijven. De Boeri’s willen hun ‘terroir’ over de hele wereld promoten door de verkoop van hun producten – van olijfolies tot sauzen. De geschiedenis van de familie Boeri begon in 1900 toen Giuseppe (Pepin u Roi) een oliemolen bouwde met hout en steen uit de vallei. Dit was het begin van een lange reis die nu verdergezet wordt door Paolo, vijfde generatie, die samen met zijn vader al zijn tijd en passie in de familiemolen steekt.

Olio Roi produceert extra vergine olijfolie van de hoogste kwaliteit, echte cru, extra millesimato. Ze selecteren daarvoor de beste lokale Taggiasca olijven, geoogst in hun eigen olijfgaarden (45 hectare) en bij bevriende olijfboeren. De olijfgaarden liggen tussen 60 en 500 meter boven de zeespiegel, omgeven door mediterraan struikgewas en kastanjebossen. Het zijn de terrassystemen die hun olijfolie zo bijzonder maken. Als het regent, blijft het water immers niet in de grond staan, maar wordt het via de helling afgevoerd. Dit geeft de olijven een unieke smaak. Ook de zee en de kruiden die in het wild in de omgeving groeien, beïnvloeden de smaak. Want ook al zijn we bijna in de bergen, tussen de verwrongen olijfbomen en droge stenen muren ruik je nog altijd de zilte zeelucht.

De olijfoliepers van Olio Roi (Frantoio Roi) is ondergedompeld in de kleuren en geuren van de Argentina vallei. Het bedrijf bevindt zich in het binnenland van San Remo, aan de westelijke Ligurische Riviera. Frantoio Roi is tevens een onderwijscentrum voor de Slow Food Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo. De studenten worden regelmatig meegenomen voor een bezoek aan de molen en de olijfgaarden om te leren over de technieken die in West-Ligurië worden gebruikt.