Producent: OlioCru
Regio: Trentino

Frantoiani - Olijfolies uit Trentino

"Non basta una buona oliva per creare un olio eccellente."

OlioCRU (Centro Ricerche Ulivo) is in 2012 ontstaan dankzij Mario Morandini. Zijn intuïtie is het resultaat van een lange familietraditie, al generaties lang verbonden met de wereld van de olijventeelt, en aan hem doorgegeven door zijn oom Elio, een man met grote wijsheid en ervaring, die Mario’s hart wist te raken door zijn toch al sterke passie voor de olijfboom nog te vergroten.

Met dit in gedachten veranderde Mario destijds een deel van zijn huis in een boerenbedrijf met ultramoderne oliemolens, later geassocieerd met het Consorzio Olio Cru: Ca’ Bianca Oleum.

De visie van Mario is eenvoudig: hij wil zijn land (territorium) en zijn omgeving verbeteren door innovatief te werken, met oog voor het milieu. Zo liet hij, op basis van onderzoek en jarenlange ervaring, een volledig nieuwe olijfoliemolen ontwerpen en bouwen in Riva del Garda. Het is een van de modernste molens van Europa.

De missie van OlioCRU gaat eigenlijk verder dan enkel de productie van extra vergine olijfolie van de hoogste kwaliteit. OlioCRU streeft naar de implementatie van een eco-duurzame circulaire economie. Mario heeft oog voor de olijf in zijn geheel. Elk deel van de vrucht wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, gaande van de realisatie van prebiotische producten met een zeer hoge voedings- en antioxidantwaarde, tot de creatie van een bron van brandbare energie. Op die manier wordt niets verspild, noch in termen van product, noch in termen van middelen.

“Non basta una buona oliva per creare un olio eccellente.” Een goede olijf is niet genoeg om een uitstekende olie te maken.

OlioCRU bevindt zich in het noordelijkste gedeelte van het Gardameer, waar het landschap wordt beschilderd door het karakteristieke groen van de olijfbomen, verspreid over de typische terrassen die dit gedeelte van het meer omringen. De boerderij van Mario Morandini strekt zich uit tussen Riva del Garda en Arco, het laatste bastion van de olijfboom in het noorden. De olijfboomgaarden liggen op de morenische heuvels van Arco, in de buurt van het kasteel, in het gebied van Làghel, in het gehucht San Martino di Arco en op de hellingen van de Monte Brione in Riva del Garda.

De Ora del Garda en de Dolomieten, die UNESO werelderfgoed zijn, dragen bij tot het gunstige klimaat voor de belangrijkste olijfvariëteiten in het gebied. Met die olijven produceert Mario onder andere een van zijn paradepaardjes, de extra vergine Garda olijfolie, die vandaag gecertificeerd is met de beschermde oorsprongsbenaming “Garda DOP Trentino“.

De olijfoogst gebeurt per variëteit, om de ideale rijpheid van de vruchten te ijken.
Als een van de weinige frantoio’s in Italië beschikt OlioCRU over de mogelijkheid om voor extractie de olijven te ontpitten. Daardoor kom je tot denociolatto olijfolie, die een aangenamere smaak en uitstekende organoleptische kenmerken heeft.

Een jarenlange bevestiging van de kwaliteit van deze producent, door Flos OLei bekroond met een score van 98 in haar editie 2022.