Italië Algemeen

Italië is het land bij uitstek van olijfolie. Niet zozeer de grootste producent (dat is Spanje), maar wel diegene met de grootste traditie, de meeste cultivars (ongeveer 600 van de bijna 2.000 cultivars ter wereld, worden geteeld in Italië), en de hoogste kwaliteit.

Alle 20 Italiaanse regio's hebben olijfteelt op hun grondgebied. Zelfs in de piepkleine Aosta regio zijn experimenten met olijfbomen bezig.

Bijna 1,2 miljoen hectare olijfgaard met zo'n 180 miljoen olijfbomen.Resulteren in een (eigen) productie van om en bij de 300.000 ton olijfolie. Uiteraard elk jaar sterk afhankelijk van de oogstresultaten.

Bij evident dat het gros van de olijfolie in het Zuiden wordt geproduceerd en geteeld, met name 78%. In Midden-Italië zo'n 18%, en in Noorden zo'n 4 procent.

De Italiaanse olijfolie-industrie is een versnipperde wereld. Naast enkele industriële spelers die de markt monopoliseren met laag- en middenkwaliteitsolijfolie, heb je vele lokale boeren met een beperkte landoppervlakte die (veelal) mikken op het hogere kwaliteitsgamma met hun artisanale olijfolie.

De professionalisering die zich in dit laatste segment de laatste decennia en jaren geschiedde, is enkel maar toe te juichen!

------------------------------------

Op mijn website en webshop vind je bij elke olijfolie, de profielaanduiding (Delicato, Medio en Robusto), maar ook de volgende indeling in de drie grote regio’s van Italië.

Allereerst het Noorden. Een beetje koelfris van stijl, met veel frisse tonen zoals groene amandelen, groene appels, artisjok. Qua intensiteit balancerend tussen Delicato en Medio. Zeer toegankelijke olijfolie.

Dan het Zuiden (inclusief Sicilia). Warm en droog qua klimaat zorgt dit ervoor dat de olijfolie sterk fruitig is, verschillende fruitgeuren en aroma’s bovendrijven, en frequent tomatenhints in zich hebben. Warm fruitig, zuiders, en qua profiel Medio tot Intenso.

Midden-Italië vormt de ruggegraat van de stoere, bittere olijfolie. Intens aroma, kruidig, en veelal met een duidelijk pepertje in de afsmaak. Een olijfolie die er ‘staat’. Die je soms ook wat kan overvallen qua smaken. Medio tot Intenso qua profiel.

Sardinië zit wat tussen Zuid- en Midden-Italië in, en vertoont van beide wat kenmerken.

Als beginner in de olijfoliewereld kan je best (makkelijkst qua smaakgewenning) instappen via de Noord- of Zuidroute. En uiteindelijk kom je in het hart van Italië terecht voor de meer bittere versies.

Aandacht voor de foodpairing is voor een optimale smaakbeleving belangrijk. Ideale aanwezigheid in de keuken ? Een combinatie van deze drie regio’s 🫒🫒🫒

Uiteraard is dit een al te eenvoudige veralgemening. En doe ik hierbij onmiskenbaar afbreuk aan de smaakverschillen, de verschillen in intensiteit en stijl die elke olijfboer in zijn olijfolie wil laten terugkomen (de hand van de meester). En toch is er een zekere waarheid in deze boutade.