Over mij (en Frantoiani)

Een verhaal van passies

Frantoiani wil kwaliteitsvolle regionale olijfoliespecialiteiten van Italië naar jouw tafel brengen. Het is een verhaal waarin verschillende passies bij elkaar komen: de liefde voor authentieke producten, de puurheid van olijfolie, de Italiaanse flair, het samen-beleven, de passie voor eten en drinken, … Maak kennis met de filosofie van Frantoiani, met Guy en met de manier waarop hij zijn olijfolies voor jou selecteert.

Olijfolie met roots

Frantoiani is de ambassadeur van lokale Italiaanse olijfboeren. We willen je laten kennismaken met hun producten. En de passie die zij voor hun olijfolies hebben, hier uitdragen.

Een bezoek aan een Italiaanse frantoio (olijfpers) of olijfboer gaat steevast gepaard met een hartelijk onthaal en een enthousiaste uitwisseling van wilde dromen en ideeën. Met gepaste trots wordt ook altijd de olijfpersinstallatie of de olijfboomgaard getoond. Altijd een moment om stil van te worden. Nederig en respectvol tegenover zoveel traditie.

De begeesterde uitleg van Paolo, de rustige rondleiding door de olijfgaard van Piero, de innovatie- en marketingtips van Anna, de gedrevenheid van Gian Piero, de zakelijke ideeën van Sabrina, de familiale gemoedelijkheid van Laura… Van elke ontmoeting dragen we iets mee. En dat willen we delen met jou via Frantoiani.

Het stond in de sterren geschreven

Ik ben Guy. Ik groeide op in een familie van tuinbouwers. Als kind vertoefde ik veel in de serre. Ik hielp bij het sorteren en verpakken van sla en tomaten, en ik vergezelde mijn vader naar de veiling. ’s Morgens vroeg. De geur en de smaak van pure, verse producten, die is me altijd bijgebleven. Ook het hele veilinggebeuren, de contacten tussen producenten en afnemers, liet een diepe indruk op me na.

In mijn jonge jaren raakte ik geboeid door Noord-Italië. En die liefde is alleen maar toegenomen. Ik hou van hun manier van leven. Van de vibe in Italiaanse steden zoals Bologna en het meer rustige leven in de bergstreken. Van de vele tradities en de gezamenlijke beleving ervan, zoals processies in Catania, il Palio in Siena of plaatselijke feesten in bergdorpen.

En natuurlijk verloor ik mijn hart aan hun keuken. Puur, seizoensgebonden, met authentieke producten.

En ik werd ondernemer. Niet in de tuinbouw maar als accountant. Met heel veel plezier. Ik stond veel ondernemers bij en kon echt meegetrokken worden in hun drive en hun enthousiasme. Nu nog steeds trouwens.

En toch voelde ik een gemis, een wens om zelf ook te ondernemen. Het was me meteen duidelijk dat het daarbij om een tastbaar, natuurlijk product moest gaan. Want die liefde zit er van kindsbeen in.

Frantoiani is thuiskomen voor mijIk maak als ondernemer mijn ultieme droom waar door in te zetten op een puur product van Italiaanse bodem: olijfolie, recht van de boer naar jouw keuken. Samen tafelen, samen genieten… daar maak je tijd voor. Frantoiani, met een passie voor Italiaanse smaak.

Met zorg geselecteerd

De zoektocht. Net zoals bij wijn, is ook het aanbod Italiaanse olijfolies gigantisch. Op basis van lectuur en van omzwervingen ter plaatse, zoek ik voor de belangrijkste cultivars (olijfvariëteiten) excellente lokale producenten. Producenten waarmee ik persoonlijk contact heb én die – want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste – gezonde olijfolie van topkwaliteit maken. De Frantoiani selectie is bijgevolg samengesteld uit de fijnste monocultivars (olijfolie gemaakt van één variëteit, zoals een monocépage in wijntermen) en uit regionale blends die verschillende variëteiten bevatten om een unieke smaakcombinatie te creëren.

Onze kwaliteitsgarantie. Alle Frantoiani olijfolies heb ik zelf uitgebreid gedegusteerd en beoordeeld. Om mijn smaakzin constant aan te scherpen, neem ik deel aan een internationaal erkend testpanel voor Italiaanse olijfolie. We degusteren elke maand een groot aantal olies en beoordelen ze objectief op 14 punten. En ik kan je verzekeren: elke olie is een ontdekkingsreis op zich. Wil je het zelf eens meemaken? Volg een tasting! Tijdens zo’n olijfoliedegustatie introduceer ik je met veel plezier in het rijke smakenpalet van de Italiaanse cultivars.