Producent: Frantoio Scalia
Regio: Sicilia

Frantoiani - Olijfolies uit Trentino

"Produrre olio EVO è un'arte. Il nostro segreto? Passione per il nostro lavoro e cura dei dettagli!"

Het verhaal van de familie Scalia is een verhaal van liefde; voor Sicilië en voor de olijfboom. De vruchten van deze sterke boom leveren het hoofdbestanddeel van het mediterrane dieet: de extra vergine olijfolie. Om die te produceren, heb je inzet en veel passie nodig. Olijfbomen hebben immers eindeloze verzorging nodig. Seizoen na seizoen moet je hun behoeften aanvoelen, en hun vruchten moeten op het juiste moment geoogst en gemaald worden. Een kunst die de Scalia’s begrepen hebben.

Eeuwenoude olijfbomen, geavanceerde innovaties en familiegrond. Dat zijn de hoofdrolspelers in het verhaal van de Scalia’s, generatie na generatie. In hun olieproductie staan het respect voor de natuur en de herontdekking van de smaken van het verleden centraal.

Alles startte bij Antonino Scalia. Hij bezat een stuk land aan de voet van de Etna in Mascalucia, enkele olijfbomen en vooral: een grote wens om te ondernemen. Enthousiaste Antonino had oog voor nieuwe technologieën en liet, in het naoorlogse 1950, een van de eerste elektrisch aangedreven frantoio’s bouwen. Door de jaren heen, bleef de geliefde stichter alle evoluties in de sector volgen en investeerde hij regelmatig in nieuwe productietechnologieën. Het grote keerpunt in de productie kwam er echter in 1971, toen Antonino een fabriek voor ‘continu-cycli’ installeerde – de eerste in heel Zuid-Italië. De fabriek betekende een revolutie in de wereld van de frantoio’s. Het hele productieproces werd immers geautomatiseerd en de organoleptische eigenschappen en geuren van de geproduceerde olie werden sterk verbeterd.

Overtuigd dat het belangrijk was om door te geven waar hij in geloofde, nam Antonino zijn kinderen en kleinkinderen mee tijdens de oogst. Na de oogst staken ze hun handen in de jute zakken met olijven, en leerde Antonino hen op de tast de verschillende cultivars kennen. Hij leerde hen alle geheimen die zijn land aan hem al had prijsgegeven, en bracht hen een oneindig respect voor het bioritme bij. Hij gaf zijn nakomelingen zijn levenslessen door: de waarde van had werken en het belang van traditie, maar altijd met oog voor de evolutie van nieuwe consumentenbehoeften. “Door te leren uit het verleden, kan je beter naar de toekomst kijken”, vertelde hij hen.

Op de Siciliaanse grond van de Scalia’s groeien verschillende inheemse cultivars. Voor de productie van hun olijfoliën koos de familie de rassen Cerasuola en Nocellara dell’Etna. Die aarden uitstekend op de hellingen van de Etna en hebben een heel typische smaak, eigen aan de streek. Het resultaat is een 100% Siciliaanse olie. Een ode aan het eiland en zijn vulkaan.