Toscana

Een belangrijke naam in de Italiaanse olijfoliewereld. Niet zozeer omwille van de productiehoeveelheid, wel om de kwalitatieve typische middel-Italiaanse smaken, en het gebruik ervan in hun culinaire cultuur.

Met 7,7 procent van het olijfareaal produceert deze regio 7,4 procent van de totale hoeveelheid olijfolie.

Belangrijker is de naam Toscana en de cultuur errrond die in de vorige eeuwen opgang gemaakt heeft, en nu nog steeds ondersteund wordt door vele zeer kwalitatieve producenten.

In deze regio vinden we één IGP Toscano (met achtesubregio's) en vier DOP's, met name Chianti Classico, Terre di Siena, Lucca en Seggiano.

De belangrijkste cultivar is de smaakvolle Frantoio, met in zijn kielzog onder meer Moraiolo, Leccino, Pendolino en Corregiolo.

Na de ramp in 1985 waarbij tot 70 procent van de olijfbomen door zeer strenge vorst vernietigd werden, is deze regio volledig hersteld en tot een sterke kwaliteit uitgegroeid.

Producenten met de hoogste kwaliteit: