ls secundo (hoofdgerecht) gamba’s (gamberi alla griglia). Zeer eenvoudig, enkel met wat olijfolie en peterselie.
Wél vergezeld van een aïoli sausje, dat ook perfect op stokbrood (of ciabatta) smeerbaar is. 🧄
Voor de aïoli heb je nodig (een beetje zoals mayonaise maken), 2 tot 3 eierdooiers, 1 tot 2 knoflookteentjes, een klein koffielepeltje mosterd, wat azijn (witte wijnazijn is ook perfect) en uiteraard olijfolie.
Alles bij elkaar, mixen en de olijfolie toevoegen. Af en toe wat lucht erbij (mixer opheffen) om een luchtigere massa te krijgen.
Als basisolijfolie kies je een goede olijfolie, maar dit hoeft geen topper te zijn. Bij voorkeur een delicate olijfolie om de smaak niet te sterk te beïnvloeden. Voor de finishing touch (de laatste 20 procent olie bijvoorbeeld), kies je een betere olijfolie waardoor je balans kan houden tussen de smaken van de look en de olijfolie.
Naar eigen goesting kan je ook wat fijngesnipperde peterselie, basilicum of andere mediterraanse kruiden toevoegen. Op smaak brengen met wat peper of zout (eigen goesting zou ik zeggen) en klaar !
Gamba’s grillen op BBQ of in de grillpan, peterselie en olijfolie erover en opdienen.
Buon appetito !