Olijfolie is een natuurlijk product dat niet onbeperkt houdbaar is. Met deze tips bewaar je jouw olijfolies in optimale omstandigheden.
- Bewaar de olijfolie afgeschermd van licht en in een koele omgeving.
- Als je een blik of fles olijfolie opent, verbruik je de olie best binnen de 8 tot 12 weken. Zodra er zuurstof bij de olie kan, start het oxidatieproces. Daardoor begint de kwaliteit achteruit te gaan.
- Verbruik je olie binnen de twee jaar na de oogst. Om olijfolie te maken, moeten de olijven binnen de 24 uur na de oogst geperst worden. De oogstdatum is dus ook de productiedatum. Op de meeste flessen olijfolie staat een houdbaarheidsperiode van 18 maanden; die is meestal gebaseerd op de bottelingsdatum. Idealiter staan er op je flesje olijfolie echter 3 data vermeld: de oogstperiode, de bottelingsdatum én de houdbaarheidsdatum.
En wat met grootvolumeblikken (bijvoorbeeld 3 liter)?
Eerste optie is om ze te verbruiken binnen de 12 weken. Een andere optie is om het blik over te gieten in kleinere flessen. Want daarin is minder zuurstof aanwezig en verloopt het oxidatieproces dus langzamer.
Hergebruik je flessen? Was ze steeds grondig af, zodat de resten van oude olie volledig verwijderd zijn.