Merenda della nonna

Een recept voor een supperlekker dessertje, als resultaat van de samenwerking tussen Olio Decimi en Chef Paolo Trippini van Ristorante Trippini - Civitella del Lago uit Umbria.

Merenda della nonna, oftewel oma's snack (brood, olie en sinaasappel)

Ingrediënten voor 4 personen:
Verse volle melk 200ml
Suiker 40g
3g zout, bijvoorbeeld Fior di Sale
Lekkere olijfolie, bijvoorbeeld Olio Decimi N°51 of Emozione
Umbrisch brood 400g (volstevig wit brood)
Vers sinaasappelsap 300ml
Rietsuiker 200g

Recept:
Breng in een steelpan de helft van de melk, de suiker en het zout aan de kook.

Zodra alle suiker is opgelost, van het vuur halen en laten afkoelen. In een mixer
de andere helft van de melk en de olijfolie koud samenvoegen, en vervolgens de melk met de opgeloste suiker toevoegen. Mix tot het mengsel glad is, doe het dan in de ijsmachine.

Snijd sneetjes brood van ongeveer 2 cm hoog, leg ze op een bord en giet er sinaasappelsap over. Wanneer ze goed ingeweekt zijn, bestrooi ze met bruine suiker en brand ze met behulp van een brander.

Schik het gekarameliseerde brood op het bord. Maak een quenelle van het olijfolie-ijs, en werk het af met een drupje olijfolie wat sinaasappelkaramel.

Buon appetito! Smakelijk!