Pesto van daslook

Zelf pesto van daslook maken is niet moeilijk. Een lekkere pesto te gebruiken als pastasaus, smeersel of als pittige topping voor vlees en vis.

Daslook, die qua smaak aan knoflook doet denken, is verwant aan bieslook, knoflook en uien.

Werktijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:

  • 100 g wilde knoflook
  • 25 g pijnboompitten
  • 25 g parmezaan
  • 150 ml olijfolie
  • 1/4 theelepel zout

Bereiding:

Was de daslook grondig en droog hem goed af. Makkelijk met een slacentrifuge. Hak dan de daslook grof.

Doe de pijnboompitten in een hete pan en rooster ze kort. Draai de pan een beetje om, zodat de pijnboompitten niet verbranden. Ze moeten een lichtbruine kleur krijgen. Hak dan de pijnboompitten grof.

Snijd de Parmezaanse kaas in kleine stukjes.

Doe de daslook in een blender samen met de gehakte pijnboompitten, de Parmezaanse kaas, het zout en de olijfolie. Alternatief kan je een keukenmachine of een blender gebruiken.

Mix/pureer nu alle ingrediënten goed tot de pesto de gewenste consistentie heeft. Als je van een wat rustiekere pesto houdt, pureer je de daslookpesto slechts kort. Hou je van iets fijnere textuur, laat je de blender iets langer aan staan.

De pesto kan onmiddellijk worden gebruikt en is ongeveer 3 tot 4 dagen houdbaar als hij in de koelkast wordt bewaard.

Tip: Indien goed bewaard, is pesto van daslook wel tot 3 maanden houdbaar.

Conventionele potten met schroefdop - bijvoorbeeld een lege, schone jampot - of potten voor het bewaren van voedsel zijn het meest geschikt voor dit doel. Het is belangrijk een dun laagje olijfolie aan de pesto toe te voegen en de pot luchtdicht af te sluiten. De pesto van daslook moet worden bewaard op een koele, donkere plaats, bijvoorbeeld in de kelder of koele berging.

Smakelijk!

Tip: Zelfs veganisten hoeven het niet zonder pesto van daslook te stellen. Voor een veganistische pesto van aslook, laat je gewoon de Parmezaanse kaas weg en gebruik je iets meer zout.