Producent: Masseria Pezze Galere
Regio: Puglia

Frantoiani - Olijfolies uit Trentino

"Ogni olio ha un carattere unico. Per questo li chiamiamo per nome."

Vijf generaties. Zo lang is de familienaam Semeraro al verbonden met extra vergine olijfolie. Trouwens, lang daarvoor al was het leven van de Semeraro’s verweven met dat van de Masseria en zijn bomen.

Wijlen grootvader Giacomo, een landbouwkundige, transformeerde zijn boerderij in de jaren ‘60 door cultivars aan te planten die in Puglia niet erg gangbaar waren: Frantoio, Leccino en Picholine. Het begin van een mooi verhaal. De olijfolieproductie werd immers voortgezet door mama Alba, gesteund door haar echtgenoot Francesco. Het was met haar voorouders in gedachten, hun vastberadenheid en doortastendheid, dat Alba in de beginjaren van het bedrijf olijven ging plukken met haar collega’s Pietro en Angelo.

De eerste jaren waren moeilijk, maar gaven ook veel voldoening. Zo was er de ontmoeting met Gaetano Avallone, die Alba op het spoor van de monocultivars zette, en met Nicolangelo Marsicani, molenaar in Sicilië.

De prijzen die de olijfolies van Masseria Pezze Galere vandaag ontvangen, worden steevast opgedragen aan de vorige generaties: aan grootvader Giacomino Semeraro, die zijn leven doorbracht in de Masseria, en aan Alba’s vader, Oronzo Guarini , een pionier op het gebied van extra vergine olijfolie van eerste persing en een van de eerste bottelaars in Italië.
Vandaag is het Alba’s zoon Giacomo (genoemd naar zijn grootvader) die de traditie verderzet. Hij woonde twintig jaar als journalist in Rome maar besloot zijn hart te volgen en keerde met zijn gezin terug naar Puglia, naar de familiale Masseria. En wie weet is het in de toekomst wel zijn zoon, Francesco, die voor de olijfbomen zal zorgen. Op negenjarige leeftijd heeft hij al een aangeboren talent voor het herkennen van oliën.

De generatielange liefde van de Semeraro’s voor de olijf en haar olie uit zich in drie verschillende monocultivar olijfoliën: de Frà, genoemd naar vader (en zoon) Francesco; de Giacomi, genoemd naar grootvader (en ook naar huidige producent) Giacomo; en de Alba, genoemd naar moeder Alba.

“Ogni olio ha un carattere unico. Per questo li chiamiamo per nome.” Elke olie heeft een uniek karakter. Daarom noemen we ze bij hun naam.

Naar aanleiding van de recente generatiewisseling liet de familie een nieuw logo ontwerpen. Het toont de doorsnede van een eeuwenoude olijftak die de familie al jarenlang bewaart. In de jaarringen ligt de geschiedenis van de boom en van de Masseria. Hun levens zijn verweven. Ze groeien samen op. Generatie na generatie.

Bekroond met een terecht mooie score van 89 in Flos Olei.