Spaghettini al limone 🍋, een zomers lekkere en frisse pasta, met een ruime aanwezigheid van citroenen.
Op klassieke wijze bereid, met een bouillon van schillen, uitgeperste citroenen en bladeren waarin de pasta wordt gekookt. Het duurt ongeveer 40 minuten om de citroenbouillon te maken en hij kan in de koelkast worden bewaard.
De bouillon moet langzaam worden gekookt, zodat de bitterheid niet uit de citroenen wordt uitgehaald.
Ingrediënten voor de citroenbouillon
- 6 l water
- 250 g uitgeperste citroen (houd het sap apart)
- 6 (bio) citroenbladeren
- zout
Werkwijze:
Kook alle ingrediënten op laag vuur, zeef en gooi de vaste reststoffen weg, zout lichtjes bij.
Ingrediënten voor de citroenolie
- 200 ml olijfolie
- schil van 2 citroenen
Werkwijze:
Blender de olie en de citroenschil (zonder het witte gedeelte) in een blender. Zeef en zet apart in de koelkast.
Of kies uiteraard voor een citroenolijfolie van hoge kwaliteit.
Ingrediënten voor spaghetti (4 personen)
- 240 g spaghetti
- 50 g boter
- 1 hele (bio) citroen (voorkeur voor authentieke citroenen uit Limone sul Garda, Amalfi of Sicilia)
- 35 g extravergine olijfolie (variëteit Casaliva)
- 30 g parmezaanse kaas 24 maanden oud
Werkwijze:
Kook de spaghetti in de helft van de op de verpakking voorziene tijd, en giet af met een beetje kookvocht.
Doe ze in de pan met de citroenbouillon, roer van het vuur af met de citroenolijfolijfolie, eventueel boter en Parmezaanse kaas, en citroenrasp.
Voeg indien nodig nog citroenbouillon toe. Serveer en werk af met citroenolijfolie en geraspte citroenschil.
Met dank aan LaCucinaItaliana voor inspiratie en 📸