In Trentino is de olijfolie geconcentreerd aan de noordelijke oever van het Gardameer, een aantal kleine (experimenteer)uitzonderingen niet te na gelaten.
Rond Riva del Garda ontstond, in lijn met historische bestaansredenen, een ware olijfoliecultuur met een zeer hoge kwaliteit. Een echt nicheproduct (totale productie telt voor minder dan een halve procent van de Italiaanse productie), maar wel van hoge kwaliteit en gegeerd bij velen.
Hoewel ver (noordelijk) buiten de normale gebieden gelegen waar olijven kunnen geteeld worden, is deze streek uitermate geschikt, en dit omwille van het Gardameer en diens (Mediterraans aandoenend) microklimaat.
In deze regio is het vooral de Casaliva cultivar, de traditionele cultivar aan de (noordelijke) oevers van het Gardameer, hier en daar aangevuld met frantoio, leccino.
Deze regio is ook een DOP-erkenning gegeven, met name de DOP Garda (Trentino).
Producenten van de hoogste kwaliteit in deze regio: