De ene olijfolie is de andere niet

Als je echt de tijd neemt om olijfolies te degusteren, zal je al snel merken dat er een enorme variëteit aan smaken is. Dat komt enerzijds door de veelheid aan cultivars en anderzijds door de uitgestrektheid van Italië: er zijn enorme klimatologische verschillen tussen de regio’s. Meer zon, minder zon, zeewind, hoogte, regenval, … Alles beïnvloedt de smaak van de olijven.

Smaken van monocultivars en blends

Regionale monocultivars (dat zijn olijfolies die van één olijfsoort gemaakt zijn) zijn het explicietst in hun smaakpatroon. Maar toch kan dit smaakpatroon verschillen, afhankelijk van de regio waar de cultivar verbouwd wordt. Olijfolie van Leccino olijven uit Toscane smaakt bijvoorbeeld anders dan die van Leccino olijven uit Lazio, dat zuidelijker gelegen is.

En dat zijn nog maar de verschillen in de monocultivars! De meeste olijfolies zijn blends; ze bestaan uit combinaties van verschillende cultivars, met zorg samengesteld om een mooie smaakbalans te krijgen. In de kwaliteit van de blend toont de olijfolieboer zijn vakmanschap.

Trouwens, net als bij wijn, speelt ook het oogstjaar een rol in de smaak. Omdat olijfolie een 100% natuurlijk product is, hangt alles af van de kwaliteit van de olijven… en dus ook van het weer. De hoeveelheid regen, zon, wind, de bodemgesteldheid en de temperatuur… alles heeft zijn invloed op de olijven en dus ook op de olie die ervan geperst wordt.

Geef toe, het wordt er alleen maar interessanter op! 😊

Welke smaken en geuren herken je?

De geur en de smaak van olijfolie wordt altijd beoordeeld op drie vlakken: de fruitigheid (fruttato), de bitterheid (amaro) en de peperachtige scherpte (piccante). Dat is de basis. Bij elke goede olijfolie vind je een indicatie van hoe de olie smaakt en ruikt volgens deze drie elementen.

Daarnaast kan je vaak vers gemaaid gras herkennen in olijfolie. Olies uit het noorden hebben doorgaans toetsen van artisjok. Die uit het zuiden, toetsen van tomaat en rijper fruit. Vroeger was dat smaakverschil echt uitgesproken. Noord-Italiaanse olijfolies waren duidelijk milder en delicater. De Zuid-Italiaanse eerder robuust, met een peperige toets. Door de verschillende blends en het experimenteren met niet-regio-authentieke cultivars, is dit onderscheid door de band genomen minder sterk aanwezig. Tenzij je natuurlijk kiest voor een regionaal product met D.O.P.-erkenning of voor autochtone cultivars.

Puur vloeibaar goud

Wat smaak betreft, is ontpitte olie (denocciolato) het neusje van de zalm. Deze olie wordt immers uitsluitend gemaakt van het vruchtvlees van olijven. Daardoor komen de looistoffen van de pit er niet in terecht. Bijgevolg is denocciolato olie minder zuur en behoudt ze langer haar eigenschappen. Echte fijnproevers hebben er altijd een flesje van in huis.

Drie belangrijke smaakstijlen

Je zal merken dat in onze webshop bij elke olijfolie ook indicaties staan over de smaak. Olijfolie wordt standaard immers ingedeeld in 3 smaakstijlen:

  • Mild: een zachte olijfolie met weinig tot geen bitterheid of scherpte en delicate toetsen van rijp fruit
  • Medium: een olijfolie met structuur, een bepaalde mate van bitterheid en/of scherpte, en een uitgesproken toets van rijp en/of groen fruit
  • Robuust: een olijfolie met een uitgesproken bitterheid en/of scherpte, en een sterk groen fruitigheidsprofiel

Deze indicaties zetten u op weg om de juiste keuze te maken. Maar als u zich nog verder wil verdiepen in de verrassende smaakverschillen tussen verschillende olijfolies, dan zijn onze tastings en degustatieabonnementen zeker een aanrader!