Waarom olijfolie gezond is

Olijfolie is gezonde olie. Ze bestaat voor 100% uit olijven, koud geperst, zonder enige toevoeging of chemische behandeling. Maar hoe gezond zijn olijven? En is olie geen vet? Hoe kan ze dan gezond zijn? … Klaar voor een beetje wetenschap?

Onverzadigde vetten

In tegenstelling tot harde vetten bestaat olijfolie uit onverzadigde vetzuren. Die vetzuren zijn vloeibaar op kamertemperatuur en er bestaan drie soorten van: omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren. De vetzuren zorgen voor het transport en de opname van vitamines in ons lichaam. Ze zijn essentieel in onze voeding, want ons lichaam kan ze zelf niet aanmaken.

Terwijl andere plantaardige oliën alleen omega-6 bevatten, bevat olijfolie ze alle drie. Ze is bovendien rijk aan omega-9 en dat is het vetzuur dat helpt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Olijfolie mag dus met recht en reden een gezonde olie genoemd worden.

Rijk aan antioxidanten (polyfenolen)

Verder zit olijfolie boordevol antioxidanten, en meer bepaald polyfenolen. Over het algemeen kan je bovendien stellen dat hoe zuidelijker de olijfolie is, hoe meer polyfenolen erin aanwezig zijn.

Polyfenolen hebben een positief effect op de gezondheid omdat ze het immuunsysteem versterken en weefsels beschermen tegen beschadiging. Op die manier spelen ze dus een rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, kankers, diabetes, neurodegeneratieve ziektes, ontsteking en ouderdom.

Versgeperste olijfolie bevat veel polyfenolen. De stoffen, die ook de bittere toets aan olijfolie geven, worden echter afgebroken onder invloed van temperatuur, licht en tijd. Daardoor zal oudere olijfolie minder bitter smaken, maar ook minder bijdragen aan je gezondheid.

Wil je hier meer over weten? Dan kan het boek “Polyfenolen in olijfolie, onschatbaar voor uw gezondheid!” van professor Mohamed Benlemlih en dokter Jamal Ghanam je honger zeker stillen.