Liguria

Liguria, een bakermat in de productie en handel in olijfolie, dankt zijn sterke naam aan haar handelaars én aan de specifieke Taggiasca cultivar. Deze cultivar, genoemd naar de Benedictijnse abdij in Taggia, die een van de voortrekkers was in de uitbouw van de olijfolieproductie, levert een hoogkwalitatieve delicate tot medium olijfolie die internationaal sterk gegeerd wordt. Ook als tafelolijf, voornamelijk in gerechten, is deze kleine zwarte olijf ongeëvenaard.

De regio kent één DOP, de DOP Riviera Ligura, met drie regionale onderverdelingen (te weten Riviera dei Fiori, Riviera del Ponente Savonese, en Riviera di Levante).

Met een olijflandbouwareaal van 1,45 procent neemt deze regio 1,7 procent van de Italiaanse olijfolieproductie voor haar rekening.

Veelal gelegen in de heuvelachtige gebieden opklimmend van de kust het binnenland in, beschermd van de koude Alpijnse invloeden, en beïnvloed door de Mediterraanse zeebries, ontstond hier een microklimaat van uitzonderlijke kwaliteit voor de olijf.

Producent van de hoogste kwaliteit: