Ook bij olijfboeren heeft de tijd niet stilgestaan. Olijfbomen worden grondig gemonitord, ze krijgen gepaste bewatering, er is veel aandacht voor hoe ze kunnen groeien in harmonie met hun biodiverse omgeving… Al die innovaties komen de kwaliteit van de olijfolie ten goede.
De teelt
De teelt van olijven is meestal een biologisch proces. Italiaanse olijfboeren gebruiken slechts weinig bestrijdingsmiddelen. Het meest frequent gebruikte is een middel dat ingezet wordt bij plagen van olijfvliegen. Die kunnen de oogst immers ruïneren. Het bestrijdingsproduct is sinds kort echter niet meer toegelaten in de biologische olijfbouw, wat biologische olijfboeren voor een heuse uitdaging stelt. Benieuwd naar de heerlijke olies die ze produceren? In onze webshop vind je een mooie selectie van gecertificeerde biologische olijfgaarden.
De oogst
In sommige onherbergzame streken of kleine olijfgaarden worden olijven nog handmatig geoogst. De boeren spannen dan grote netten onder de bomen. Daar worden de olijven in opgevangen die met stokken uit de boom geklopt worden. In meer toegankelijke olijfgaarden worden machines ingezet met een omgedraaide paraplu. De machine schudt aan de stam van de boom en de olijven worden opgevangen in de paraplu. En in de heel grote olijfgaarden in het zuiden gebeurt de oogst meestal volledig machinaal.
Het oogstseizoen
Het oogstseizoen loopt van eind september tot eind november - soms zelfs tot begin december. Het is wat afhankelijk van de regio. Het tijdstip van de oogst bepaalt voor een belangrijk deel de smaak van de olijfolie. Vroeg oogsten zorgt voor een scherpere toets. Oogst je zeer rijpe olijven dan is de smaak zachter.
Een specifieke uitzondering is de late oogst van rijpe Taggiasca olijven in Ligurië. Deze late oogst, die niet elk jaar realiseerbaar is door de klimatologische omstandigheden, vindt pas plaats in april. Met deze late oogst wordt een zeer milde delicate olijfolie gecreëerd. Een curiosum dat sterk gewild is. En uiteraard (soms) leverbaar in onze webshop.