Producent: Franci
Regio: Toscana

Frantoiani - Olijfolies uit Trentino

"Abbiamo così scelto la strada della qualità, l’unica per noi stimolante e percorribile, una qualità assoluta, ricercata senza alcun tipo di compromesso"

Frantoio Franci werd opgericht in de jaren 1950 op de heuvel van Montenero d’Orcia, een klein dorpje dat het landschap van de Val d’Orcia domineert vanaf de hellingen van de Amiata, toen de broers Franco en Fernando Franci een historische olijfgaard kochten die Villa Magra heette en een oude schuur renoveerden om er een oliemolen van te maken.

Het in olijfoliemiddens en bij liefhebbers van Toscana wereldbekende Val d’Orcia is de prachtige plek van waaruit deze onderneming groeide.

Aan het begrip kwaliteit voegde de familie Franci de begrippen selectie, interpretatie en terroir toegevoegd. Hiermee gaven zij duiding aan terroirspecifieke olijfolieselecties.

Ondertussen werd dit bekroond met opname als één van de weinige olijfboeren in de Hall of Fame van Flos Olei, en met La Stella door Gambero Rosso. Jarenlang met topscores en dit jaar wederom 100/100 in Flos Olei 2022 voor de Villa Magra Grand Cru, dan is deze erkenning verdiend!

Villa Magra, de intens fruitige wijn, werd het vlaggenschip van het bedrijf en was de stamvader van de andere acht labels. In 1997 aangevuld met de Olivastra Seggianese, de monovariëteit die wordt verkregen uit de eeuwenoude olijfgaarden van Monte Amiata.

Deze produktiefilosofie ontwikkelde zich verder in het concept Cru, waaruit in 2000 de Villa Magra Grand Cru geboren, de beste productie van “Chiusello”, een micro-gebied deel van de Villa Magra olijfgaard, waar bodem en vegetatie zeer bijzondere kenmerken hebben.